Băuturi alcoolice românești

Băuturi alcoolice românești

Țuică

Țuică
Fotografie rove.me
Băutura națională a României. Este un distilat de prune. Poate fi făcută și din pere și mere, dar cea de prune este considerată cea mai bună. Poate fi învechită în butoaie de stejar. De obicei este distilată o dată sau de două ori, astfel încât se obțin tări diferite. Cea puternică și învechită în butoaie de stejar se mai numește Polinka. În România se obișnuiește să se încălzească tsuica și să se adauge mirodenii, ceea ce rezultă ceva asemănător cu un lichior. Cea mai bună și mai tare țuică se face în Transilvania.

În România se fabrică bere


Mărcile celebre sunt: Timișoreana, Stejar, Bergenbier, Silva și cea mai populară – Ursus. Părerile despre calitatea berii sunt împărțite, unii au scris că lasă mult de dorit, iar unora le place. Merită să o încercați și dumneavoastră.

Vinuri românești

Vinuri românești
Fotografie covinnus.com
România se află într-o poziție geografică favorabilă, într-o zonă cu climă continentală, cu veri calde și ierni nu foarte reci. Acest lucru permite cultivarea strugurilor din diferite soiuri și producerea de vinuri bune. Anual se produc 70 de milioane de dal de vin. Suprafața viilor este de aproximativ 300 de mii de hectare. Cea mai mare parte a vinului produs este consumată în România, unde se consumă aproximativ 20 de litri de vin pe cap de locuitor pe an. Doar 1/10 din vinul produs este exportat. De aceea, vinul românesc nu este foarte bine cunoscut și popular în afara granițelor sale. Țara are o lungă istorie a vinificației, cu mulți ani de practică.
România este împărțită în 8 zone viticole cu 37 de regiuni. Regiunile viticole sunt situate în condiții climatice diferite, ceea ce permite cultivarea diferitelor tipuri de vin din soiuri diferite. În cele ce urmează voi menționa cele mai populare regiuni.
Cea mai mare regiune viticolă din România este situată în apropierea orașului Focșani. Aceasta produce o varietate de vinuri roșii și albe, cum ar fi Cabernet Sauvignon, Pinot Noir, și soiuri locale: Feteasca Albe, Grassa, Temijoase.

Nu mai puțin renumită în România este regiunea viticolă Târnave, situată în nord-vest. Aici, pe văile râurilor din Transilvania, se cultivă struguri din soiuri europene clasice și se folosesc rețete vechi pentru a produce soiuri de vinuri seci de renume mondial – Muscat Ottonel, Traminer Rosé, Sauvignon Blanc, Rulander (Pinot Gris), Feteasca Albe.
În sud-estul României, lângă Marea Neagră, se află cea mai caldă regiune viticolă – Murfatlar, care ocupă o suprafață de peste 10 mii de hectare. Principalele soiuri cultivate sunt Chardonnay, Muscat Ottonel, Pinot Gris, Riesling, Cabernet Sauvignon și Merlot pentru producția de vinuri dulci și demidulci.
Soiurile de struguri roșii sunt cultivate în principal în podgoriile însorite din Dyalu Mare, situate în văile de pe versanții sudici ai Munților Carpați. Cum ar fi Cabernet Sauvignon, Merlot și Pinot Noir, precum și soiuri românești unice: Babiasca Niagre, Feteasca Niagre, care produc minunate vinuri seci.

În nord-estul țării, la poalele Munților Carpați, se află cele mai vechi podgorii din țară. Acestea sunt înconjurate de dealuri înalte și, prin urmare, sunt bine protejate de vântul rece. Suprafața acestor podgorii este de 2 mii de hectare. Cea mai veche podgorie este considerată a fi Kontar. Toate vinurile din Kotnár sunt produse din soiuri vechi de struguri. Acestea sunt alb sec Francuza, vinuri albe demidulci și dulci Feteasca Albe, aromatice Tehmoyoase Rominyaske și cel mai renumit vin, perla vinificației românești – Graça de Cotnari.

După cum puteți vedea, România este bogată în băuturi alcoolice naționale, în special în vin. Soiurile unice de struguri dau mister și aromă unică vinului. Probabil că merită să călătoriți în România și să încercați singuri.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *