Dacă vă gândiți la România, mulți oameni se vor gândi la Dracula și la Transilvania. Dar această bijuterie a Europei de Est are multe de oferit dincolo de cei care iubesc vampirii. Bucătăria românească combină influențe turcești, maghiare, slave, balcanice, germane și latine.
Deși bucătăria românească poate fi relativ necunoscută la nivel internațional, rețetele naționale tradiționale sunt atrăgătoare și lasă o impresie de durată.
Ca multe alte țări din lume, România are influențe diferite pe teritoriul său. De exemplu, Moldova este cunoscută pentru influențele slave și turcești. Dobrogea este cunoscută pentru ingredientele și amestecurile turcești și balcanice. Muntenia este cunoscută pentru influențele sârbești și latine, în timp ce Ardealul și Transilvania combină bucătăriile maghiară și germană.
Unele dintre mâncărurile de bază ale bucătăriei românești au devenit mai cunoscute. Poate ați auzit de mitei (delicatese la grătar), sarmale (varză umplută cu carne), ciorba de burtă (cunoscută și sub numele de ciorba de cicatrice). Dar asta nu e tot, iar deserturile românești nu sunt la fel de cunoscute, deși cu siguranță merită o privire.
Există un întreg univers în deserturile românești, deoarece cele mai multe dintre ele sunt multistratificate și destul de eclectice. Deși majoritatea acestor deserturi tradiționale sunt realizate cu produse simple, rezultatele sunt impresionante.
Acrișor și dulce. Dulce și sărat. Dulce și mirodenii. Dulce și proaspăt. Pur și simplu dulce și strălucitor de bogat. Dulce și amar. Cu siguranță veți găsi pe lista noastră un desert care vă poate stârni interesul.
Albinita
Fotografie lauralaurentiu.ro
Pentru un gust rafinat, nu există lucruri mărunte! Și dacă vă place combinația de arome, texturi și arome uimitoare, acesta ar putea fi tortul dvs. preferat.
Buretele este făcut cu miere, care îi conferă o aromă și o dulceață aparte. Patru straturi de burete alternează cu cremă de vanilie și lămâie și gem de prune sau gem de caise. Gustul dulce-acrișor se îmbină frumos și este puțin condimentat.
Aromele se combină mai bine atunci când prăjitura este lăsată în frigider cu o greutate deasupra, ceea ce ajută la îmbinarea aromelor.
Amandine
Fotografie wikipedia.org
Dacă vă plac clasicele de ciocolată? Ești înnebunit după prăjituri bogate? Îți place să bei puțin rom din când în când? Ce părere ai despre glazura fondantă? Da, prăjitura Amandine le are pe toate. Straturile de ciocolată neagră sunt îmbrăcate cu un sirop dulce și aromat făcut din rom și zahăr caramelizat.
Între cele două straturi se află un ganache gras și untos cu cremă de unt de ciocolată. În cele din urmă, pentru o crocantă excelentă și puțină textură, există un fondant dulce de ciocolată și rom. Acesta este unul dintre cele mai bune deserturi din România și merge de minune cu cafea neagră.
Prajitura cu Foi de Miere
Aceasta, este o altă plăcintă cu aluat de miere. De data aceasta, straturile de tort de burete cu miere sunt coapte individual și apoi umplute cu cremă de lămâie. Lucrul minunat la straturile carbogazoase, fragede, dense, dar nu groase și umflate, este modul în care se coc pe spatele tăvii de copt.
După adăugarea amestecului între straturi, prăjitura rămâne în frigider și se ornează cu zahăr pudră înainte de servire. Are o aromă cremoasă, bogată, dar ușoară și proaspătă, strălucitoare.
Savarina
Fotografie cofetariaminimal.ro
Intrați într-o patiserie românească și veți găsi acest desert clasic suculent, aromat, umed.
Un fel de gogoașă, se face din făină, lapte, unt, drojdie, ouă și zahăr. După coacere și răcire, prăjitura este înmuiată în zahăr și sirop de rom. La final, prăjitura este umplută cu frișcă și uneori acoperită cu jeleu de fructe de pădure.
Fursecuri Piersicute Umplute
Fotografie andreeachinesefood.ro
Biscuiții cu piersici sunt un alt desert celebru întâlnit în casele și magazinele românilor. Sunt făcuți din aluat dulce de unt și umpluți cu gem de piersici sau cremă de ciocolată. De obicei sunt presărați cu zahăr.
Prajitura cu Mere
Fotografie savoriurbane.com
Deserturile românești sunt delicioase și se fac de obicei cu ingrediente foarte simple. O astfel de rețetă este plăcinta cu mere, foarte populară și comună.
Este un amestec de plăcintă și tort, cu un aluat aerat, fraged și care pur și simplu se topește în gură. Aluatul este făcut din făină, unt, zahăr, ouă și smântână, iar umplutura este pe cât de simplă, pe atât de delicioasă: mere, zahăr și scorțișoară.
Ca de obicei când vorbim despre un desert românesc, totul se rezumă la straturi și la regulile de răcire până când umplutura și aluatul se amestecă.
Cornulete cu gem
Fotografie bacaniabucovinei.ro
Oricine a crescut în România a gustat probabil aceste cornuri delicate și sfărâmicioase. Fiecare bunică le face și sunt delicioase. Aceste mici dulciuri sunt o încrucișare între croissante și chifle, acoperite cu zahăr pudră și umplute cu gem de fructe, nuci sau rahat loukoum.
Ce este atât de uimitor la ele? Ei bine, sunt gătite cu untură și se topesc în gură).
Cornete Boieresti
Fotografie gandul.ro
Ouăle, făina și zahărul sunt amestecate pentru a forma un aluat. Ouăle, zahărul, untul și cacaua formează crema de umplutură. Pentru glazură, se amestecă zahărul, cacaua și untul. Aluatul se răstoarnă pe foi de copt, se coace și apoi se modelează în conuri.
Acestea sunt apoi umplute cu cremă și înmuiate în glazură de ciocolată. Sunt asemănătoare cu conurile de înghețată, dar foarte diferite. Sunt drăguțe, tradiționale, interesante și totuși atât de simple.
Placinta Dobrogeana
Fotografie economica.net
Bucătăria românească este destul de diversă în diferite regiuni geografice. Plăcinta Dobrogea este un desert de patiserie, este sărată și dulce în același timp.
Este o plăcintă cu brânză de vaci, brânză sărată (un tip de brânză care seamănă cu feta și se numește telemea), smântână și ouă. Uneori se adaugă sultane înmuiate în rom și se presară cu zahăr în timp ce plăcinta este fierbinte.
Papanasi
Fotografie restaurantgrancanaria.ro
Acesta este probabil unul dintre cele mai populare deserturi din România. Îl puteți găsi în majoritatea restaurantelor din țară. Papanașii sunt gogoși prăjite (în Moldova, Muntenia) sau fierte (în Transilvania și Ardeal) făcute din semol, făină și brânză de vaci.
Gogoși fierte cu smântână și gem. De obicei sunt făcute cu gem de mure, cireșe sau fructe de pădure.
Prajitura cu Bulion
Fotografie bucataras.ro
Așa cum am spus deja, deserturile românești sunt o operă de artă realizată din cele mai simple ingrediente. Ei bine, nu putem sublinia îndeajuns acest lucru când vine vorba de prăjitura cu roșii. Da, ați citit bine. Este o prăjitură în straturi, iar aluatul este format din făină, apă, ulei, prăjitură cu roșii, agent de fermentare, zahăr și vanilie. Da, tort de roșii și vanilie!
Aluatul se formează în foi care se coc pe dosul unei tăvi de copt. Există și o umplutură formată din straturi de gem de prune și budincă de semol pe lapte. Plăcinta stă în frigider cu o greutate deasupra, astfel încât aromele să se amestece și să se topească în gură.
Prajitura Valurile Dunarii
Fotografie hellotaste.ro
Unul dintre cele mai festive deserturi românești, Valurile Dunarii combină un strat de ciocolată, cireșe, cremă de vanilie și o bază dulce de unt. Este o rețetă germană care a devenit populară în Ardeal și Transilvania, devenind unul dintre cele mai populare deserturi. Baza constă într-o prăjitură de burete foarte unsuroasă, cu o notă de cacao.
La amestecul de bază se adaugă multe cireșe pentru a da o aromă picantă și o aromă proaspătă. Vanilia, ouăle și crema de unt sunt aplicate peste bază și totul este finisat cu o glazură de ciocolată neagră.
Salam de Biscuiti
Fotografie cookiecompanion.com
Un alt biscuit care se făcea în majoritatea gospodăriilor în perioada comunistă și chiar înainte. Partea bună este că acest biscuit este făcut din ingrediente simple și accesibile, dar rezultatul este impresionant. Acest desert reunește biscuiți, unt, cacao, zahăr, lapte, uneori sultane înmuiate în rom și chiar mai mult rom adăugat la amestec.
Biscuiții sunt zdrobiți și adăugați la amestecul format de celelalte ingrediente. Totul se rulează într-o folie de plastic pentru a forma un biscuit în formă de salam, care se păstrează apoi la frigider. Atunci când se taie în bucăți, biscuiții formează un salam.